Loteria votării

Nu sînt dintre cei care pun bază pe sinceritatea candidatului. Numai sinceritatea sau onestitatea nu sînt suficiente ca să faci ceva durabil. Este nevoie de know-how şi mai ales de suport uman. Suportul uman e chiar mai important pentru că oricît ai fi de specialist şi bine intenţionat nu poţi nimic dacă ceilalţi îţi bagă beţe în roate.

Festivism şi optimism cît cuprinde: inaugurare cale ferată Salva-Vişeu, 1949.

Nicuşor Dan a fost candidatul ales pentru sinceritate. Nu a făcut nimic înainte. Ne-a spus însă că va fi rău la iarnă. Avarii, probleme etc. pentru că nu s-a făcut nimic în sfera termoficării. Totuşi, frigul din case cînd nici nu a început iarna este cam prea mult. Gabi Firea rezolva problema căldurii peticind pe ici-acolo, îndaorîndu-se, şi ceva-ceva se simţea. E clar că sinceritatea nu oferă nimic concret şi nici nu ţine de cald.

Eu mi-aş dori un primar care nu inspiră încredere şi nici nu are experienţă – gen Firea – dar reuşeşte să se descurce cît de cît cu ce are la dipoziţie, decît unul care ne dă speranţe dar numai verbal.

Loteria votării este certă atunci cînd vrei să schimbi foaia şi alegi un primar nou cu speranţa că va fi mai bine. Pentru că nu va fi. Şi asta nu pentru că noul edil este indiferent faţă de problemele reale ci pentru că nu are logistică şi suport uman şi financiar.

Am urmărit la televizor lansarea programului de guvernare de către PNL. O nouă aventură! Cred că se pune aceeaşi problemă ca şi la primăria Capitalei. Strecurarea şi cît-de-cît descurcarea iţelor, adică PSD, pe do o parte, şi speranţa în înnoire radicală, pe de alta. PNL nu convinge şi nu ar trebui să convingă. Nu are realizări, nu are decît scheme şi pînă şi sursele de finanţare ale investiţiilor sunt şubrede. Nu poţi să te bizui aproape exclusiv pe fonduri UE. Ele pot fi stopate din varii motive, cum e de pildă veto-ul Ungariei şi Poloniei.

Pe mine mă interesează ca puţinul pe care îl faci, să-l faci. Nu am speranţe în schimbarea radicală a României în 4 ani. Nici în 8, Nici în 16. În fond, au trecut 30 şi începem să recunoaştem avantajele vechiului regim, de pildă în organizarea sănătăţii…

România e formată din români. Oameni care nu strălucesc la capitolele onestitate, expertiză şi organizare. Îi invocăm pe cei care au reuşit pe afară dar uităm că aceia au plecat pentru că, de fapt, nu sînt români sub raport etic şi profesional!!!

Prin urmare mi se pare riscant să alegi ceva ce nu ştii cum performează, să-ţi pui nădejdea în schimbări miraculoase, ca să descoperi după încă 4 ani că ai luat plasă, că, ai ajuns, poate, mai rău. Căci dacă nu se poate mai bine, în mod cert se poate mai rău.

Propune un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.