Cum să scapi de virus – soluţie SF

Ieri am vizionat un film SF cu Brad Pitt despre cum să scapi de infecţie virală letală. Soluţia filmului mi s-a părut posibilă din diferite motive. Interesant e că soluţia nu este creaţia unui virusolog, adică expert în problemă, ci a unui scenarist de film SF. Să subliniem că filmele cu viruşi mutanţi abundă pe ecranele noastre fiind sută la sută produse sau finanţate de USA. Le plac situaţiile extreme sau se simt bine atunci cînd rezolvă ecuaţii fără ieşire? Sau, mai sigur, ne desensibilizează la ideea unei infecţii mondiale?

În fine, revenind la soluţia găsită în film să spunem că ea de fapt nu are rolul de a ucide virusul letal ci de a-l păcăli! Ideea este fără îndoială interesantă. Nu ştiu dacă are ecou în lumea aşa-zis ştiinţifică.

Şi cum se face această păcăleală? Prin camuflare. Pe scurt, viitoarei posibile victime i se injectează o tulpină de alt virus, într-o doză neletală şi practic este infectată. Seamănă cu vaccinarea numai că diferă tulpina utilizată. De ce este efectivă această soluţie? Pentru că un virus are nevoie de un sistem circulator sănătos şi multe alte condiţii în corpul victimei pentru a se reproduce – prin urmare, va evita un corp deja infectat.

Concluzia ar fi că dacă eşti deja virusat, scapi cu bine. Noul virus, care este letal, nu te va infecta.

Este fapt recunoscut că multe idei şi invenţii/inovaţii au fost mai întîi închipuite de scriitori de anticipaţie, ca de pildă Jules Verne, pentru că apoi să treacă în producţie şi să devină achiziţii tehnologice importante. De ce nu ar fi posibil ca scenaristul de film SF să aibă şi el o contribuţie practică la limitarea infecţiei letale cu Corona, de pildă?

Pentru a specula mai departe, ne întrebăm, desigur de ce cei mai expuşi efectului letal sunt bolnavii cronici şi bătrînii? Bolnav cronic nu înseamnă musai infectat cu tulpina cutare. Al doilea aspect, moartea bolnavilor cronici nu trebuie pusă neapărat pe seama virusului. Poate că tratamentul aplicat a fost greşit – nu văd de ce nu ari fi cîtă vreme niciun specialist nu are habar cu ce ne confruntăm – sau poate că la moartea pacientului a contribuit şi starea lui psihică, în speţă panica în faţa ideii morţii iminente. Pentru că, într-adevăr, se poate muri bine mersi din spaimă. Ori, cum medicina modernă nu are nimic în comun cu psihologia, cu starea emoţională a pacientului, e de crezut că un mare procentaj din decedaţi erau “intoxicaţi” cu propria lor frică de moarte. Despre asta nu se spune/ştie nimic!!!

3 gânduri despre „Cum să scapi de virus – soluţie SF

 1. Am citit la stiri ca si intubarea a ucis multi oameni. Medicii s-au grabit sa-i intubeze pe bolnavi, insa mai tarziu s-a dovedit ca a fost o metoda gresita. Intr-adevar avem de-a face cu o situatie noua si se merge pe calea clasica: greseala-corectare si tot asa.

  Dar daca virusul ataca un corp sanatos atunci el va avea mult de furca. De exemplu un corp sanatos are un sistem imutar foarte bun si atunci multiplicarea lui va fi mult incetinita, asa ca poate un bolnav cronic care are un sistem imutar slab nu va putea face probabil fata unei multiplicari rapide a virusului.
  Deci chestia cu multiplicarea intr-un corp sanatos e cu dus-intors.

  Bine, exista si sansa ca virusul sa nu se „atinga” de un corp nesanatos, dar totuai o face, asa arata statisticile ca cei mai multi care au murit erau cronici.
  Statisticile mai arata ca multi au inceput sa dezvolte anti-corpu impotriva virusului. Se stie ca sistemul noatru imutar este foarte flexibil. El poate produce probabil un sistem impresionant de anti-corpi impotriva foarte multor virusi, bacterii, etx.
  Cred ca asta este arma noastra naturala nr. 1 impotriva virusilor. Pana sa se produca un vaccin, multi dintre noi vom fi salvati de siatemul nostru imutar.
  Acest sistem ne-a asigurat supravietuirea milioane de ani, asa ca nu trebuie sa ne temem prea mult, apropo de frica de moarte.

  1. Nu ai inteles bine. Nu e vorba de cronici ci de oamenui perfect sanatosi carora li se injecteaza un amestec de tulpini care evident ii infecteaza. Este exact ca procedura prin vaccin numai ca tulpina introdusa nu e de corona virus.

   Nu ai inteles nici de unde vine frica de virus. Frica este indusa de mass-media care face din acest virus un inamic redutabil si ne informeaza prompt ca medicii habar n-au cum sa procedeze cu el, ei insisi cazind victime si infectind pe altii. Faptul ca avem sistem imunitar innascut nu ne incalzeste cu nimic cind credem ca avem simptomele descrise public. Pe acest fond apare panica.

   1. Eeh, mai sint destui prin presa care spun ca acest virus nu e atat de periculos cum se spune, comparandu-l cu o gripa puternica.

    Ba da, sistemul imutar ne „incalzeste” atata timp cat esti constient de el si duci o viata sanatoasa care-l intareste.

    In fine, nu stiu daca o tulpina diferica ar ajuta, de ce se baga miliarde de euro atunci in vaccin? E discutabil.

Propune un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.