„Prima linie” sau spraestimarea ca defensă

Jurnal TV a lansat campania EROII DIN LINIA 1 în semn de recunoștință pentru eforturile celor care zilele acestea se află în prima linie de luptă cu virusul COVID-19. http://www.jurnal.md.

Cred că nu greşesc punînd pe seama psihicului afectat de ameninţarea virală o înclinaţie pe care am remarcat-o de curînd. E vorba de tentaţia noastră de a le atribui persoanelor prinse în lupta cu pandemia calităţi profesionale excepţionale.

În realitate, rezultatele luptei sunt ştiute, în sensul că nimeni nu are habar cu ce se confruntă şi mai ales cît va dura şi cu ce efecte pe termen lung această situaţie extremă. Numărul mare de medici şi personal medical infectat sugerează mai degrabă neştiinţa, incompetenţa, dezorganizarea.

Dar tocmai această percepţie a incompetenţei, a haosului generalizat, este cea care ne conduce să supraestimăm calităţile profesionale ale unora. De ce?

Ştiind, din varii surse că lumea medicală e total neputincioasă, nu ne putem feri de frică, panică, decît falsificînd realitatea pentru a acorda medicilor calităţi pe care nu le au. Astfel, psihologic, ne asigurăm că ei au grijă de noi şi că într-un final vor stăvili epidemia.

Fenomenul este remarcat şi în situaţiile, explicabile, de neputinţă ale copiilor mici care depind total de părinţii lor şi în acest context îi ridică la rang de zeităţi, de forţe supranaturale. Imaginaţia lor compensează vulnerabilitatea.

Le fel se întîmplă în război cu cutare comandant, în contextul eşecurilor repetate ale trupei conduse de el, care brusc devine în ochii soldaţilor un adevărat erou.

Situaţiile extreme pe care nu le putem controla şi riscă să provoace o frică toxică oferă întotdeauna climatul supraevaluării valorii oamenilor care sunt implicaţi în rezolvarea lor.

În realitate, puţini oameni sunt capabili să recunoască adevărul în situaţiile limită, şi atunci sunt condamnaţi să le trăiască pe cont propriu. Lucru nu tocmai comod, ca să nu spun de-a dreptul devastator.

Care este avantajul celui care recunoaşte realitatea? Sau există vreun avantaj? Iată o întrebare la care trebuie să reflectăm fiecare în funcţie de natura şi stilul nostru de viaţă.

În general, recunoaşterea adevărului nu ne oferă suport. Este mult mai simplu şi firesc să falsificăm realitatea. Cel puţin din punct de vedere psihic această manevră ne garantează un oarecare echilibru, cel puţin pînă în momentul în care realitatea sumbră triumfă fără echivoc.

***

Mai citeşte şi:

Propune un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.