Covidul şi factorul psihic

Îmi amintesc de cazul unui domn care s-a încuiat din greşeală în cargoul frigorific al unui camion şi a murit cu gîndul că îngheaţă în timp ce temperatura din interior era normală. Asta se numeşte puterea autosugestiei. Dar întrebă-te ce se întîmplă cînd autosugestia este stimulată de imagini video din media noastră care răspîndeşte informaţii, mărturii, filmări, statistici despre morţii de covid. Orice simptom banal devine în mintea oamenilor aşa-zis expuşi o dovadă a infectării şi produce panică.

Sugestie si autosugestie.
Sugestia şi autosugestia joacă un rol dominant în formarea simptomelor şi agravarea lor (foto: powerofpositivy.com)

Sugestia poate crea simptome, aşa dovedeau cîndva experienţele medicului Charcot de la spitalul Salpetriere la care a asistat, şi despre care a scris, Freud însuşi. Cu sugestia hipnotică puteai produce simptome isterice care simulează perfect simptome somatice. Psihosomatica porneşte de la această evidenţă clinică: foarte multe boli, dacă nu chiar toate, sunt produse total sau parţial de factorul psihic.

E ştiut şi documentat că în lagărele de concentrare naziste deţinuţii mureau nu neapărat din motive obiective – alimentaţie precară, istovire, tortură – cît mai ales din epuizare psihică, adică din deznădejde, descurajare, lipsă de încredere în viitor… (*)

Deci care este rolul sugestiei, autosugestiei – factorului psihic – în declanşarea simptomelor sau chiar a morţii?

Este interesant şi, de fapt, alarmant, că nimeni nu se mai sinchiseşte azi de factorul psihic. Omul este privit ca o maşinărie – un autoturism – care are nevoi elementare de combustibil, întreţinere periodică şi nimic mai mult.

În sfera medicală, nimeni nu are nici cea mai vagă idee că individul supus tratamentului medical este de fapt un om, adică o fiinţă dotată cu raţiune şi suflet care, ca atare, are nevoi şi slăbiciuni specifice care trebuie recunoscute şi abordate aparte!

Nu am găsit nicăieri niciun articol, emisiune tv/radio, nimic, legat de acest subiect!

Mă întreb, justificat, cum se face că nimeni, dar absolut nimeni nu observă că factorul psihic, deşi vital, a dispărut complet din practica medicinei clinice. (El a fost adus în discuţie şi supus analizei de Freud cu a sa psihanaliză.)

Şi mă întreb, în final, ce se află în spatele raportărilor statistice de cifre zilnice cu infectaţii şi morţii de covid!?

* Vezi lucrările lui Bruno Bettelheim.

9 gânduri despre „Covidul şi factorul psihic

  1. Mie mi se pare bizar un tip de stire care aparea adesea prin ziare. De exemplu, aparea un individ, de obicei persoana publica, care declara sus si tare ca el nu se teme de covid si deci nu vrea sa poarte masca si nici sa se lase vaccinat. Apoi citeai peste cateva zile ca persoana respctiva ori e in stare grava la spital , ori e deja moarta.

    1. Tocmai ce mi-am dat seama cum autosugestia a functionat la mine. Eu am avut covid.
      Intr-o seara inainte sa ma culc, citisem despre moartea provocata de covid catorva persoane de varsta foarte apropiata de-a mea. M-am pus in pat insa am avut un somn scurt si agitat, nu am putut adormi. Incercand sa-mi analizez starea de agitatie interioara, mi-au trecut prin minte ganduri de moarte, si apoi stirile pe care le-am citit chiar inainte sa ma culc. La un moment dat, am intrat intr-o stare de panica, m-am ridicat din pat fiindca eram foarte agitat si panic. M-am dus in baie si tot ce-mi trecea prin minte era, spital, moarte, grav. Cu greu am reusit sa ma calmez. Dupa vreo 2 ore am reusit sa adorm.

    1. Sint mai multe modalitati din care 2 pot fi aplicate de oricine: contra-sugestia si evitarea dispozitivelor de sugestie in masa. Voi reveni cu un articol despre acest subiect.

Propune un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.