Distopie în vis

În contextul viselor pandemiei se înscrie şi următorul pe care ni l-a trimis Adrian din Lugoj. Visul l-am notat cu italice şi comentariul meu cu caractere normale.

O lume a lipsirii de libertate în care nu ştii ce vei face mîine, cum îţi cîştigi pîine, de unde faci rost de bani pentru supravieţuire, o lume în care nu se respectă nimic şi trebuie să îţi ascunzi gîndurile şi chiar gesturile. O lume condusă de o clică de golani. E o plăcere să te gîndeşti cum puteai odinioară să te bucuri de orice, să scrii pe net, să faci practic ce vrei. Din fericire, M. (soţia mea) are ştiinţa de a se descurca şi solicită îngăduinţa pentru mine ca să continui de la un funcţionar pare-se care poate judeca şi aproba. Cînd ai un astfel de vis, te gîndeşti că viaţa pe care o (mai) duci este ideală. Poate acesta e şi rostul lui, să te ţină conectat la prezent.

Pe lîngă îngrijorările legate de ce va fi mîine dacă situaţia se înrăutăţeşte, nu e greu dă văzut, într-adevăr, că acest gen de vis are şi o funcţie de compensare. El pare să-i spună visătorului: “Nu eşti mulţumit de ceea ce este şi de ce ai, acum? O să vezi că se poate şi mai rău.”

Dar există şi un element personal care a stat la baza visului, iată ce ne spune Adrian: “Aseară şi de mai multă vreme am luat nişte decizii legate de viaţa mea cam destrăbălată. Speram să le pot aplica de mîine. Nu e cine ştie ce, dar trebuie să devin mai ferm cu anumite scăpări.”

Aceste decizii care urmează luate acţionează ca un cenzor sever din punctul de vedere al inconştientului supus, cum ştim, principiului plăcerii.*

Asta poate explica de ce visul este o distopie şi nu un vis tip de situaţii extreme cînd te visezi în atmosfera plăcută de acasă alături de familie şi prieteni, în mijlocul  activităţilor tale preferate.

*Principiul plăcerii guvernează procesele inconştientului şi se referă la satisfacerea imediată a cerinţelor instinctuale. Se opune principiului realităţii care condiţionează satisfacerea imediată de factori naturali şi etici, evitînd astfel angoasa.

Resurse

– Citeşte articolul despre visele pandemiei aici.

– Despre visele în situaţii extreme am pomenit în cursul nostru despre interpretarea viselor: Freud şi visele. Vezi detalii la https://www.psihanaliza.org/freud_visele.html.


Imaginea: Pixabay.com – HannesHorible

Propune un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.