Soluţii contra sugestiei Covid

În Covidul şi factorul psihic am spus că voi indica schematic cum să te aperi de influenţa sugestiei mediatice şi implicit de efectele ei care pot merge pînă la patologic.

Iată cîteva soluţii:

  1. Contra-sugestia
  2. Evitarea surselor de sugestie în masă
  3. Autoanaliza

Explicaţii

Auto sugestia este o metodă prin care induci idei care sînt contrare celor sugerate din afară. Aceste idei trebuie să fie întotdeauna pozitive, de exemplu, nu vei spune: nu sînt bolnav/bolnavă de covid, ci sînt perfect sănătos/sănătoasă. Ca să fie eficiente, aceste idei trebuie introduse prin repetare cu puţin înainte de a adormi. Ele pot fi repetate şi în timpul zilei, cînd timpul permite.

Evitarea sugestiei în masă e simplu de realizat. Pur şi simplu eviţi emisiunile TV care prezintă permanent statistici despre covid, interviuri şi „sfaturi”, imagini din spitale etc. Această metodă este eficace pentru că te ţine la distanţă de infecţia psi.

În fine, autoanaliza. Cea mai bună metodă în acest caz este analiza viselor. Ea nu se face după cărţi de vise ci la modul ştiinţific, după metoda lui Sigmund Freud.



Dacă nu vrei să citeşti cartea lui Freud – fie că nu ai timp, fie că este foarte dificilă pentru neiniţiaţi – poţi lua cursul dezvoltat de AROPA care are avantajele că se adresează amatorilor şi, mai ales, îţi prezintă temele principale succint şi ilustrate cu exemple. Mai multe detalii la adresa https://www.psihanaliza.org/freud_visele.html.

Poţi folosi toate aceste metode la un loc sau numai una-două din ele, după caz. Cea mai puternică este desigur analiza viselor deoarece îţi oferă o imagine clară asupra ce se petrece în subsolul minţii tale, în aşa fel încît să anulezi factorii de stres sau chiar de intoxicare psihică.

Mai citeşte şi:

Visele inspirate de pandemie

Propune un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.