Despre „ceaţa mentală”

Recent s-a vorbit despre un soi de ceaţa mentală care rămîne multă vreme după vindecarea de Covid. Persoanele care au informat despre această stare au mai adăugat o oarecare lentoare în reacţii şi gîndire, oboseală, iar cineva spunea că pînă şi a scrie un email a devenit dificil. Ceaţa mentală este eticheta medicilor care nu ştiu despre ce e vorba.

Sursa imaginii: KELLEPICS pixabay.com

Să facem noi o listă de cauze probabile:

  • reacţie la medicaţie?
  • probleme de stres?
  • reacţie posttraumatică ţinînd cont că nu e deloc comod să fii internat alături de alţi pacienţi ca şi tine pentru a deveni obiectul îngrijirii spitaliceşti invalidante social?
  • sau pur şi simplu analfabetism funcţional?

E foarte probabil să fie vorba, de fapt, despre conştientizarea deficienţei în înţelegerea textelor citite sau scrise, care nu are de-a face cu îmbolnăvirea sau cu virusul. Pur şi simplu persoanele afectate constată abia acum că stau prost la capitolul alfabetizare. Se poate adăuga şi ceva stres indus de tratament.

Ar fi interesant de văzut ce visează aceste persoane, pentru că visele noastre sînt mărturiile vieţii noastre complete care include conştient şi inconştient. De obicei noi trăim numai la nivelul conştientului şi chiar şi acolo cu scurte momente de luciditate. Majoritatea lucrurilor le facem din reflex sau instinct. E vorba de automatisme induse şi de caracterul previzibil al activităţii noastre zilnice.

4 gânduri despre „Despre „ceaţa mentală”

  1. Vi s-a strecurat o eroare in articol. In loc de”noi traim de obicei inconstient ati scris constient.

    Legat de ceata mentala, s-ar putea sa fie vorba despre o combinatie dintre cele pe care dvs le-ati enumerat in articol. Dar accentul pe care l-ati pus pe analfetizare functionala e interesant de discutat. Ar fi interesant de facut o comparatie cu acesti oameni, inainte si dupa, sa se observe daca si inainte ei aveau aceasta problema, insa fara sa fie constienti de ea.

Propune un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.