Ce zice Freud despre homosexualitate

Pentru Freud homosexualitatea este doar o variaţie a funcţiei sexuale datorate unui blocaj în dezvoltarea normală a sexualităţii. Prin urmare nu este o boală şi nici viciu. Totuşi el admite că h. nu poate fi tratată prin psihanaliză şi că tratamentul ei depinde de vîrsta şi de calitatea pacientului.

În realitate, lucrurile nu sunt atît de simple. Nu e vorba de o stopare a evoluţiei normale a funcţiei sexuale (deşi nici aceasta nu este exclusă). Este vorba, mai precis, de o formă de constituţionalitate (evităm termenul “ereditate” pentru a nu deplasa problema în sfera moştenirii genetice determinate de caracterele transmise de părinţi) deviată sau eronată în relaţie cu genul individului. Ce vrem să spunem este că s-a descoperit la un bărbat analizat elemente de fantasmă feminină care controlează viaţă inconştientă a analizatului. E ca şi cum el ar fi avut o femeie în el, o femeie dezvoltată însă numai în plan psihic.

Nu vom susţine însă că toţi homosexualii sunt constituţional determinaţi spre alegerea acestei forme de satisfacere a vieţii erotice. Foarte mulţi, poate majoritatea homosexualilor devin astfel nu datorită eredităţii sau stopării dezvoltării funcţiei sexuale, ci mai ales perturbărilor mediului lor social, mai exact seducţiei din partea unui homosexual activ (să mai notăm că numite grupări şi activităţi specifice încurajează activ homosexualitatea, de exemplu armata, închisoarea, grupurile etnice izolate şi lipsite de prezenţa feminină etc.). Şi în cazul analizat am constatat prezenţa acestei perturbări de cadru social care explică de ce variaţia constituţională a trecut în efect. (Serie complementară.)

Revenind la Freud să precizăm că în ciuda deschiderii sale faţă de problema homosexualităţii nu suntem convinşi că ideea de a legifera legăturile homosexuale şi admiterea căsătoriei între sexe identice ar fi fost la fel de deschis abordate. Această remarcă o adresăm mai ales celor care în mod special recurg la ideile lui Freud pentru a justifica legalizarea homosexualităţii şi înfierea copiilor de către familii homosexuale.

***

A folosi opera lui Freud pentru a impune şi justifica orice deviaţie de viaţă socială este fără îndoială o practică comună. Regretabilă, desigur. Cu atît mai mult cu cît ea este apanajul mai ales al cercurilor elitiste, academice!

9 gânduri despre „Ce zice Freud despre homosexualitate

  1. Sint multe de discutat pe aceasta tema pana sa se ajunga la un verdict.

    Aici, in Germania, lucrurile au fost mai simple, lumea nu prea s-a opus casatoriei.In schimb, unii au ramas sceptici in legatura cu infierea copiilor de catre homosexuali.

    Stim ca omul are nevoie de un barbat si o femeie pentru o dezvoltare cat mai buna, cu toate astea exista destule cazuri in care copiii s-au dezvoltat defectuoa intr-un cuplu barbat-femei.Putem doar presupune cum se va dezvolta copilul intr-un cuplu barbat-barbat, femeie-femeie.

    O alta intrebare ar fi, poate aceasta lege promova intr-un fel homosexualitatea ? Prin legiferare homosexualitatea poate urca pe o panta ascendenta in media, de exemplu, publicitati, etc.

    O alta chestie.In ultima vreme din ce in ce mai mult homosexualitatea isi cere „dreptul”, s-a mai intamplat asa ceva pana acum ?

    Multi ziaristi au scris despre „o arma politica” a acestui referendum, eu cred ca mai degraba romanii ocolesc sa trateze obiecriv un subiect inca tabuu pt ei.

    Din nou, putem doar presupune cum va afecta sau schimba acesta lege a homosexualitatii lumea in viitor ?

    Un teren deloc usor de exploatat si anticipat..

    1. 1. Germania nu este tara crestina si nici ortodoxa.
      2. Faptul ca familiile traditionale nu cresc bine copiii nu inseamna automat ca cele homo ar face-o mai bine.
      3. Nu, nu s-a mai intimplat. La greci am spus ca h. era o practica a elitelor si partial de vina era minimalizarea sociala a femeii. Adica h. erau de fapt barbati casatoriti cu femei care practicau si relatiile homo. Nu exista insa cazuri de homosexuali care sa ceara casatoria. Oricum nu ar fi fost admisa!
      4. Ce inseamna sa trateze „obiectiv”? Punctul de vedere al traditiei (trasnmisa de Biserica) nu este oare obiectiv?
      5. Schimbarea lumii, in ce sens?

        1. In general nu am nicio pozitie. In sensul ca nu ma intereseaza care este orientarea sexuala a cuiva. Problema cu homosexualitatea este insa reclama care i se face si anagajarea politica.

  2. De ce ne gandim, cand vb de homosexualitate, la relatia barbat-barbat ? Exista si cealalta relatie femeie-femeie..
    Exista vreo diferenta ? Una mai buna decat cealalta ?

    Deci daca omul are o constitutionalitate eronata, adica biologic e barbat, iar psihic are fantezii feminine, in cazul unei societati care promoveaza homosexualitatea se pot activa acele fanteziile din el.Clar.Insa, societatea per ansamblu nu poate fi controlata in sensul sa nu se mai promoveze homosexualitatea.

    Ati scris mai jos despre schimbarea de genuri in societate.Nu credeti ca(si) acest factor are si el ceva de spus in activarea homosexualitatii ? La barbat, cat si la femeie ?

    Cred ca multi se leaga de opera lui Freud in legatura cu homosexualitatea pentru a demonstra cumva ca aceste lucru(homo) face parte din noi.
    Deci, ne aflam la granita dintre normal-anormal.

    Dar Romania este o tara foarte crestina si de aceea homosexualitatea este considerata in primul rand Diavolul.Eu nu ma indoiesc ca in Romania va putea fi discutata vreodata obiectiv aceasta chestie.

    1. 1. Termenul „homosexualitate” implica ambele tipuri de relatii. Wikipedia defineste h. ca atractia dintre doua sexe sau genuri identice. Sex = masculin sau feminin. Gen = barbat sau femeie.

      2. Nu despre schimbare de genuri ci despre identitate de gen am vorbit. Ceea ce este cu totul altceva.

    1. Citeste cu atentie articolul unde se spune ca nu e neaparat factorul constitutional. Factorul de mediu joaca un rol esential ca si nivelul intelectual, calitatea individului (cum zice Freud).

Propune un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.