Un articol publicat online pe această temă m-a provocat să o comentez şi eu. Pentru că semnificaţia viselor în care facem sport este explicată total eronat, cel puţin din punctul de vedere al psihanalizei. De pildă, pentru autoarea articolului, aceste vise semnifică dorinţa de competiţie a visătorului, să zicem în cadrul serviciului, vizavi de colegi, şefi etc. Competiţia ar fi subiectul viselor de acest gen.
Aceste vise pot exprima teama de a fi rejectat de cei din jur sau reflectă ambiţia de a reuşi. Există de asemenea, în optica acestor abordări, o nevoie de stabilitate în viaţă, de explorare a unor părţi necunoscute din noi şi altele la fel. Toate acestea propun o arie foarte întinsă de explicaţii care chipurile s-ar aplica la analiza acestor vise.
În fond, e perfect normal ca oamenii să se angajeze în întreceri cu semenii, să aspire la echilibru, la o carieră şi pe acest fond să fie anxioşi, şi dezechilibraţi.
Abordarea psihanalitică
Psihanaliza defineşte visul ca realizare deformată a unei dorinţe refulate. De aceea, analiza viselor nu este un simplu joc rebusistic ci o metodă de acces la refulat, la viaţa noastră inconştientă.
În cazul nostru, visul cu elemente sportive poate fi produsul unei reprimări din copilărie, practic o împlinire a dorinţelor copilului de a se juca nestingherit, de a alerga şi a face tot felul de boroboaţe. Ştiu foarte bine că părinţii nu sunt de cele mai multe ori îngăduitori cu iniţiativele copiilor lor şi-i împiedică să se desfăşoare liberi, din motive că nu e sănătos, că s-ar putea accidenta sau murdări.
Iată originea refulării sau mai precis a reprimării.
Aceste dorinţe respinse în copilărie revin azi, în visele adultului, în condiţii specifice de viaţă. Nu voi insista aici asupra acestui aspect mult prea tehnic.
Mai există două situaţii cînd putem avea asemenea vise.
E vorba de G., un bărbat de circa 30 de ani, care suferă din naştere de un handicap motor. El visează că joacă fotbal cu amicii, şi o face foarte bine – în visul său nici urmă de handicap. Visul îi realizează astfel dorinţa de a fi un om normal fizic.
A treia situaţie este aceea a insului care a fost cîndva sportiv sau a visat să fie şi dintr-un motiv sau altul a trebuit să renunţe. Şi el poate visa vise cu subiect sportiv.
În fine, activitatea fizică este o sursă de plăcere (autoerotism). În fazele terminale ale dezvoltării psiho-sexuale infantile, sursa plăcerii revine vieţii sexuale.
Deci, visele cu aspect sportiv ar putea apărea la persoanele care dintr-un motiv sau altul nu au atins faza finală a maturizării sexuale. Mai pe înţeles comun, nu au o viaţă sexuală mulţumitoare. Nici asupra acestui aspect foarte tehnic nu mă voi opri.
Mă rezum să atrag atenţia asupra diferenţelor majore între analiza viselor făcută după ureche şi cea psihanalitică.
Resurse
- Explicarea conceptelor din articol: https://bit.ly/3xBkCpZ
- Mai multe despre analiza viselor în psihanaliză găseşti pe pagina noastră dedicată subiectului la adresa: https://bit.ly/38JKup8
- Interpretarea viselor după metoda lui Freud – curs online pentru incepători: https://bit.ly/3xjppMo