Ce ascunde obsesia securizării datelor pe Net

Da, există pe Net o adevărată obsesie a securizării, protecţiei datelor tale personale. O să zici: ba nu, nu există, şi o să-mi aminteşti de “accidentele” de la facebook cînd au făcut publice, în cîteva rînduri, datele conturilor personale. Totuşi ei au negat intenţia pretextînd lucruri puţin credibile dar suficiente pentru majoritatea persoanelor care utilizează acest dispozitiv.

Mă gîndeam la Google cînd am zis de protecţia datelor. Ei ne trimit regulat mesaje cu sfaturi practice de cum să întărim protecţia. Ne trimit mesaje şi atunci cînd ne-am logat cu alt dispozitiv – atenţie!, ei ştiu întotdeauna cu ce ne logăm – pe care ei îl consideră suspect. Dacă eşti atît de naiv să crezi în toată tevatura asta cu protecţia datelor, îţi vei pierde muuuuuuult timp ca să confirmi sau să infirmi că dispozitivul logat e OK. Personal nu mă sinchisesc de aceste mofturi, ştiind că e practic imposibil ca cineva – fără acordul Google – să-mi facă praf parola şi să-mi acceseze datele.

Ce ascunde această obsesie pentru protecţie? Simplu, faptul evidenţiat de organismele UE cum că datele noastre sunt practic utilizate fără acordul nostru de mai-marii internetului în moduri pe care nici măcar nu le bănuim. E adevărat că mogulii o fac pentru interesul nostru (sic!), ca să fim mai bine informaţi, serviţi etc.

Totuşi obsesia de a ne demonstra că ei sunt cu ochii în patru privind securitatea datelor noastre pare să infirme bunele intenţii. De ce? Pentru că este obsesie. Şi acolo unde găsim acest tip de preocupare exagerată, întotdeauna trebuie să deducem intenţii relativ dacă nu total contrare.

Psihanaliza ne învaţă asta. Cutare femeie, de pildă, este obsedată de curăţenie şi freacă totul prin casă pînă la absurd. În realitate, persoana are înclinaţii mai puţin morale care, inconştient, îi trezesc sentimentul de necurăţenie, de “murdărie” morală. Se apără de acest sentiment procedînd exact pe invers…

Trebuie să fim conştienţi că nimeni nu ne vrea binele pînă acolo încît să nu ne slăbească cu chestia asta. Că, în fine, în spetele acestei obsesii există ceva care miroase a sulf.

P.S. Există o întreagă tehnologie de apărare împotriva acţiunilor “răutăcioase”. Tehnologia anitivirus. Să spunem numai că ea aduce profituri imense astfel încît e puţin probabil ca cineva implicat în acest business să-şi dorească într-adevăr un Internet securizat!


Ilustraţia: https://www.alamy.com/information-security-secured-network-internet-connection-concept-data-transfer-encrypted-with-password-cybersecurity-background-with-hands-typing-o-image215192505.html

4 gânduri despre „Ce ascunde obsesia securizării datelor pe Net

 1. Sint sanse mici ca cineva sa-ti fure parola cu ajutorul unor programe care sint scrise sa faca asta, de exemplu inregistreaza ceea ce tastezi. Totusi exista pericole pe net si trebuie sa fim cat de cat instruiti. De exemplu poti ateziza pe un site care seamana foarte bine cu cel original, insa e fake si e plin de trojani, virusi sau genu asta de programe sau primesti un email care pare de la o firma sau o oferta sau o reclama sau mai stiu eu ce , insa e fake si contine un link catre un site periculos sau un server periculos, e destul sa dai click si asta a fost, daca nu ai un antivirus pe pc, e bun si cel din windows si funcitoneaza in 90% din cazuri insa exista trojani sau virusi care nu pot fi detectati de antivirusul din windows si apoi ai treaba si pierzi timpul reinstaland windowsul sau incercand sa-ti recuperezi datele.

  Pericol exista pe internet si trebuie tratat serios, mai ales daca exista o firma sau o persoana care detine date senzibile despre alte persoane care pot fi astfel santajate sau comprimise. Eu zic ca treaba trebuie luata in serios.

  1. Articolul se refera la obsesia securizarii. Orice este obsesiv, adica depaseste normalul, este indice de ceva necurat. In psihanaliza obsesia este supusa analizei chiar daca ea este un dat comun. De pilda, teama de a traversa strada poate deveni la unii atit de mare incit practic in bloccheaza. Aceasta obsesie execesiva, deci, e semn de tulburare si trebuie analizata.
   Deci, sint de acord ca exista pericole pe Net dar exista si aplicatii diverse care le blocheaza. Industria antivirus si alte anti este extrem de dezvoltata si nu cred ca avem probleme in acest sens. E suficient sa nu dai click unde nu esti sigur sau nu cunosti ca sa nu aduci pe PC si mobil chestii rautacioase.

 2. Adica ii creezi panica omului care iti foloseste serviciile, in special; gmail si apoi vii cu „solutii” sau masuri de securizare. E felul lor de a crea artificial nevoi. Piata lor functioneaza la fel promovind produse sau servicii inutile sau inexistente
  .

Propune un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.