Psihanaliza şi dependenţa de alcool

Psihanaliza atribuie dependenţa de alcool fazei orale de dezvoltare psihosexuală. Asta înseamnă că, într-un fel sau altul, individul este fixat la această fază în care obţinea plăcerea prin supt (excitarea mucoasei bucale). Regresia de mai tîrziu înlocuieşte laptele matern cu alcoolul.

Fixaţia la această fază are cauze multiple. De obicei ne gîndim la înclinaţii înnăscute ca şi la episoade traumatice care, combinate, conduc la fixaţie.

Sursa imagine: Jem1066 – pixabay.com

Dar plăcerea de a bea mai are şi alte cauze. Una din cele mai evidente este cadrul familial sau social pervertit. O familie de alcoolici poate determina nevoia de alcool a copiilor. Totuşi numai cadrul familial nu este suficient pentru a explica dependenţa.

Mai sînt si modelele de persoane publice – aşa zişii idoli – care fac din alcoolism un mod de viaţă, şi mă refer în special la muzicienii rock, la actori, dar nu numai la ei.

De asemenea, în anumite societăţi a bea mult este semn de bărbăţie. Băutul devine competiţie şi chiar o probă de superioritate macho.

În fine, să nu uităm depresia datorată unor cauze interne (ereditare) sau externe – care ţin de situaţii reale de viaţă. Depresia poate fi periodic şi sistematic învinsă prin recursul la alcool.

Alcoolul fiind un bun dezinhibant, poate deveni adjuvant prin efectul său stimulativ în situaţii în care cineva nu se poate exprima liber, aşa cum ar dori sau nu-şi poate formula ideile.

Inhibiţiile din cauze diverse pot fi învinse prin alcool. Lipsa de curaj şi iniţiativă în anumite situaţii de viaţă poate fi compensată de alcool.

Să mai menţionăm faptul că de obicei se evidenţiază o împletire de cauze care conduc la dependenţa de alcool.

Remedii


Pe lîngă psihanaliză, trebuie avute în vedere şi alte soluţii, asociate sau nu, pe care le enumerăm pe scurt:

– Pacientul trebuie să descopere o arie de interese sociale sau profesionale, culturale etc. care să-l absoarbă emoţional.

– Se poate înlocui treptat consumul de alcool cu alte băuturi nealcoolice care nu dau dependenţă.

– Alternarea băuturilor alcoolice cu cele nealcoolice, chiar în timpul consumului, scade efectiv nevoia de alcool.

– Analiza depresiei, acolo unde e cazul.

– Analiza stării generale de inhibiţie socială, acolo unde e cazul, şi înlocuirea blocajului în exprimarea personală cu acţiuni concrete.

– Alteori e nevoie să se analizeze ceea ce numim imaginea de sine (self-image) care include consumul de alcool ca o formă de exprimare a individualităţii.

– Analiza poate fi benefică atunci cînd abordăm factorul traumatic are a declanşat practic nevoia de alcool şi o întreţine constant. O analiză de acest gen poate necesita mai mult timp, cel puţin 1 an.

– Analiza viselor, în cadrul psihanalitic freudian, pentru a vedea dacă nu cumva dependenţa de alcool are o componentă de trăire fuzională.

Vezi şi

  • Articolul despre dependenţe – aici.

Propune un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.