Pare ciudat dar încă şi azi se caută informaţii, prin motoarele de căutare, despre avantajele psihanalizei. După 30 de ani de relaxare politică şi deschidere la informaţie, publicul român habar nu are despre ce face psihanaliza şi care sunt avantajele ei.
Să explicăm pe scurt despre ce e vorba.
Psihanaliza operează pe două cîmpuri: terapeutic şi cultural.

Pe cîmp terapeutic, ea oferă o metodă unică de abordare a tulburărilor din sfera emoţională şi relaţională numite nevroze (în engleză, „mind disorder”). Pînă la psihanaliză, teama nejustificată de a trece strada, de exemplu, era privită ca o ciudăţenie a cuiva sau o tentativă de a induce în eroare medicul bine intenţionat. Astăzi, aplicînd metoda psihanalitică, ştim că această teamă are o rădăcină solidă în viaţa inconştientă a individului. Mai multe chiar, accesînd această rădăcină prin metodele specifice psihanalizei o putem lichida, dacă nu totul, cel puţin parţial. Pe scurt, pacientul devine conştient de cauza temerii sale şi poate astfel elabora, tot conştient, o strategie mentală care să ducă la eliminarea cauzei şi evident a efectului: teama.
Cazurile în care se implică psihanaliza salvator sunt nenumărate. De la simptome psiho-somatice, cum ar fi deficienţele respiratorii, la angoasă, anxietate, deprimare, lipsa sensului vieţii etc.
Care este avantajul psihanalizei în tratarea acestor afecţiuni: nu apelează la medicamente (evitînd astfel intoxicarea şi efectele secundare, nocive, asupra organismului), sau la pură sugestie – gen, “e bina să faci aşa şi nu aşa” (practică ce nu oferă o soluţie pe termen lung), dimpotrivă, îl implică aproape total pe pacient care lucrează concret la dezlegarea sensului simptomului său şi o face pe plan mintal, ca şi cum ar dezlega o şaradă.
***
Pe plan cultural, psihanaliza oferă studii asupra culturii: artă, literatură, spiritualitate (religie), antropologie etc. Specificul acestor studii este aplicarea ştiinţei psihanalitice asupra obiectului studiat. Avantajele sunt evidente: produsele culturale sunt scoase din desişul explicaţiilor estetice, speculative, axate pe crez sau pe un set de idei formale construite în timp din dorinţa de o oferi iluzia sensului (filosofia produce sistematic asemenea construcţii sterile). Pe scurt, analiza psihanalitică ne oferă o perspectivă umană, în care eul creatorului este descifrat şi pus tavă astfel încît sensul operei sale să devină transparent.
Societatea occidentală a asimilat încă din anii ‘50 ai secolului trecut valorile culturii psihanalitice (din nefericire nu putem spune aşa şi despre cîştigurile terapeutice, care sunt supuse din ce în ce mai mult criticii distructive) astfel că societatea în ansamblul ei se articulează pe sens şi raţiune, mai mult decît pe ideologie şi crez. Este un avantaj aici? Credem că da, întrucît raţiunea poate rezolva deficienţele organizării şi relaţionării societăţii în ansamblu mai mult decît utopiile, ideologiile şi credinţele iraţionale.
Resurse:
- Despre ce este psihanaliza, citeşte secţiunea de pe site începînd de aici.
- Despre metodele psihanalizei citeşte aici.
- Despre primii tăi paşi în psihanaliză citeşte aici
- Despre psihanaliza aplicată vezi aici.
Multe alte articole şi comentarii vizează aceste subiecte şi îţi sugerăm să dai “search” pe site-ul nostru sau pe blog. Sau pur şi simplu să postezi întrebările tale.