Cu CTP despre relevanţă şi fake news

Am reluat şi eu dialogul de la Digi 24 despre relevanţă şi fake news pentru că mi se pare foarte interesant dintr-un punct de vedere.

https://www.digi24.ro/embed/stiri/actualitate/ctp-liviu-dragnea-a-fost-pentru-mine-aproape-ca-o-nevasta-timp-de-trei-ani-acum-s-a-julit-la-manuta-care-i-relevanta-1268464?video=0&width=570&height=320

Ceea ce nu se spune în dialog e că informaţia prezentată cu aplomb de mass-media chiar dacă nu este relevantă în context actual are o priza mai mare, poate, la public.

Dragnea a fost destulă vremea practic primul om în stat. Fără îndoială că a avut şi mai are foarte mulţi susţinători. Aceştia sînt interesaţi de soarta lui. Chiar dacă informaţiile despre el sînt de genul ce a mîncat la prînz, dacă l-a vizitat iubita etc.

Un lider politic de această anvergură în România este un fel de Dumnezeu. Odinioară românii aveau un cuvînt despre personalităţile publice – le numeau ştabi. Era ştăbimea din rîndurile partidului care se considera mai presus de omul obişnuit. Şi acesta din urmă îi vedea cu aceeaşi ochi, visînd şi el la aceste înălţimi.

În oamenii pe care îi iubim şi în care credem ne regăsim parţial şi noi cu speranţele noastre tainice, imposibil de atins.

Este ca la telenovele unde participăm trup şi suflet identificîndu-ne inconştient cu personajele de pe ecran.

Pentru aceşti susţinători necunoscuţi dar bănuiţi acolo, undeva, informaţiile banale despre cutare ştab sînt aproape vitale.

Relevanţa nu este deci numai în context ci şi în solidaritatea publică cu oamenii zilei.

 

 

Propune un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.