Coronavirus sau teama de incontrolabil

Am pornit de la următorul citat dintr-un mesaj primit de la healingtaousa.com, un site de profil:

So far, it’s not death-by-virus we are afraid of. What makes the Corona-Virus so scary is its mysterious mode of transmission, which is still beyond human knowledge and control. It’s beyond ORDER. It’s CHAOS  suddenly striking us without warning.

Într-adevăr, nu ne temem de moartea prin virus – avem tot felul de boli determinate de viruşi care nu ne sperie. Problema este că acest virus – încă necunoscut – ne induce ideea de haos. Este ceva ce nu poate fi controlat, mai precis ţinut sub control.

Boala omenirii este nevoia imperioasă de a controla lucrurile, de a introduce o ordine numită naturală care de fapt nu este deloc naturală ci efectul unei ideologii umane, care pune în centrul ei omul. Eclipsa acestei ideologii este paranoia, adică obsesia umanului că este ţinta unor maşinaţiuni suspecte ale naturii (odinioară fiinţe supraumane).

Acest centrism uman exagerat este compensat de paranoia generalizată care porneşte de la controlul riguros asupra celorlalţi (vezi culegerea de date şi informaţii intime operate de Facebook, Google ş.a.) pînă la controlul asupra naturii. Ne fălim cu faptul că am supus natura, citeşte: o ţinem sub control.

Excesivi în domeniul controlului ne izbim de un virsul total necunoscut, ca un teriotoriu, virgin, nemarcat încă pe hartă, o zonă albă în care orice e posibil. De aici paranoia.

Ceea ce este necunsocut = haos. Şi mai interesant este că necunoscutul este populat cu monştri, aşa cum o dovedesc miturile şi istoriile fabuloase ale antichităţii sau poveştile cu extratereştri moderni.

Coronavirsul va deveni probabil şi el un virus „familiar”. Astfel că dacă va mai ucide (apropo gripa ucide un procent cu mult mai mare din cei infectaţi, fără să ne îngrijoreze prea mult), va fi cel puţin marcat, înregistrat şi pînă la un punct controlat, integrîndu-se astfel în ordinea umană.

 

13 gânduri despre „Coronavirus sau teama de incontrolabil

 1. Este adevarat, nu avem control asupra situatiei, virusul se poate raspandi prin calatorii si aduce modificari de planuri precum si probleme economice. In cele din urma, faptul ca exista controale la aeroport nu inseamna ca virusul nu se poate totusi raspandi. Exista senzationalismul stirilor care cauta sa avem si noi in Romania cazuri de coronavirus, exista ingrijorarea creata prin mass-media, in acelasi timp pe Facebook am descoperit si o multime de caricaturi si glume pe seama coronavirusului, deci se incearca si o destindere a atmosferei.

  1. Facebook nu este mediul cel mai potrivit pentru a vorbi despre lucruri de aceasta gravitate. Ideea e ca globalizarea face posibil exportul de virusi in locurile cele mai departate de sursa epidemiei. Devenim victime sigure ale greselilor comise de indivizi cu care nu avem prea multe in comun decit interese economice. Poate ca avem de invatat o lectie si anume ca nu e intotdeauna bine si folositor sa ne apropiem prea mult unii de altii.

 2. Mai depinde si cat de conectat esti. Adica daca stai non-stop pe Facebook sau pe stiri online si cauti despre virus, sau mai bine spus, iti este bagat pe gat cu forta de presa, ai putea sa crezi ca te afli in fata unei apocalipse. Eu de exemplu nu am mai urmarit stirile si nici facebook nu am, asa ca, cand m-a sunat tata, speriat, sa-mi spuna despre virus, se simtea in vocea lui frica si teama, mai ales ca la tv a aparut nu stiu ce specialist de la un mare institut.
  Presa online, inclusiv Faceboouk, mai ales facebook are un mare impact in genul acesta de chestii, se supraestimeaza si se facr din tantar armasar.
  Eu am resctionat la telefon ca si cum nimic grav nu s-a intamplat, va si cum as trai o zi normala..

 3. Am citit undeva ca virusul e un factor de reglaj , la nivel de masa regleaza sporul populatiei. E un factor de echilibru al planetei. Cu cit mai putini oameni cu atit mai bine pentru planeta.

    1. Nu prea vad ce ar putea zice. Orice ar spune ar fi atacat imediat de atei si alti indivizi care cred ca le stiu pe toate si mai ales ce si cum trebuie sa procedeze biserica. Pozitia BOR este de a tine deschise bisericile.

 4. Salut,
  Cred ca ai punctat al naibii de bine pe actuala situatie. Da, avem cu totii frica instictuala fata de necunoscutul care ne poate ucide sau ne poate face rau.
  Articolul mi-a amintit de o constatare a unei persoane pe Facebook, vizavi de invadarea magazinelor alimentare. Spunea ca romanilor nu le e frica de moarte pe cat le e frica sa moara de foame. Mult am stat sa reflectez la afirmatia asta.
  Nu pot dezvolta subiectul intr-un simplu comentariu, dar cred ca ar fi o tema potrivita pentru un articol.
  Sunt sigur ca ai inteles tot continutul psihanalitic al acestei simple afirmatii.
  Cu bine,
  Sergiu

  1. Sint 2 chestii aici:
   1. Omul modern depinde de statul normal ca sa traiasca fizic. El – omul – nu produce casa, haine, mincare. Le cumpara. Daca acest sistem cade, s-a zis cu el (cu omul).
   2. Fixatie la stadiul oral care ofera placere . Amenintarea la acest nivel inseamna regresie la nefiinta (pulsiunea mortii intra in prim plan).

 5. Acum este interesant de observat cum se descurca omenirea cu haosul. Se zguduie din temelii fundatia pe care stam.
  Am citit undeva ca, nu e nimic rau cu panica asta, adica oamenii reactioneaza natural, primar la virus, e vb de instinctul supravietuirii. De exemplu, oamenii dau buzna in marketuri si cumpara tot ce prind. Iar cei care nu o fac, ar fi din motive de imagine, adica chipurile nu se tem, ca nah, ce ar spune colegul sau prietenul meu daca ar afla ca am fugit la market si mi-am burdusit caruciorul cu alimente din cauza virusului..

  1. Nu are logica. Supravietuirea in fata virusului nu se face cu mincare. Mai degraba se gindesc ca vor scapa oricum dar primejdia virusului dar disparitia hranei in haosul care se va instaura e o problema.

Propune un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.