Freud nu mai este iubit de femei?

Nimeni nu e surprins să afle că femeile nu-l îndrăgesc pe Freud. E vorba de femeile moderne, ca să facem această precizare, adică cele care susţin identitatea de gen şi alte lucruri care pun în discuţie supremaţia masculinului.

Marie Bonaparte si Freud la Paris
Marie Bonaparte : „Freud était un des êtres les plus doux et les plus dénués d’agression et de méchanceté que l’on puisse voir” (Sursa franceculture.fr)

Freud a scris într-o perioadă în care mişcările feministe erau abia la început. El a avut discipole femei de renume – ca să o numim numai pe Elena Bonaparte celebră printre altele pentru sprijinirea emigrării lui Freud la Londra sub ameninţarea gestapoului. Şi totuşi…

Ce supără azi femeile cînd vine vorba de Freud? Celebra sa expresie: “Oare ce vrea femeia”?

Expresia pare să sugereze neputinţa lui Freud de a înţelege femeia dar, şi mai rău, o înclinaţie misogină care pune sub semnul întrebării inteligenţa femeii.

Totuşi Freud a scris despre femei într-un eseu extrem de actual şi instructiv numit Feminitatea. Vă invit să-l citiţi ca să vedeţi că el nu era deloc străin de ce vor femeile…

Cum am zis, femeile nu-l iubesc pe Freud şi iată cîteva din critice care i s-au adus referitor la ideile sale despre femei:

– Freud a scris şi studiat într-o epocă dominată de misoginism.

– Freud era sexist.

– Celebra lui întrebare e mult prea vagă – ar trebui o formulare mai precisă.

– Teoriile lui Freud sunt demolate azi ca neştiinţifice.

– Apropo de dorinţa de penis a femeilor, de fapt ar fi vorba de dorinţa bărbaţilor de a naşte copii.

Lista e mai mare dar am reţinut deocamdată doar aceste opinii contra.

Interesant este însă că mare parte a teoriilor lui Freud se bazau pe studiul isteriei, pe femei deci. Să fie oare şi asta o vină? Întrebarea e desigur retorică.

 

5 gânduri despre „Freud nu mai este iubit de femei?

  1. Mie imi place de dl Freud. Eu cred ca datorita teoriilor sale, viata mea este mai buna. Cred ca inteleg ce se intampla in dinamica psihica, ceea ce imi da o mai mare lejeritate de miscare. A spus unele dintre marile adevaruri. unele. Traim intr-o perioada in care imaginea sociala e accentuata. Cui ii mai pasa de adevar?! Chiar si relativ….

  2. Nici vorba. Femeile sint mult mai aproape de analiza decit barbatii. Rezistentele lor sint minime sau nici nu exista. Problema e cu barbatii care in virtutea imaginii de sine macho foarte apreciata la noi, nu apeleaza la analiza pentru ca li se pare o solutie invalidanta. Cum crezi ca ar accepta un barbat roman sa se confeseze analistului recunoscind ca are o impotenta severa?! Femeile in schimb nu au nicio jena sa recunoasca cu nu au orgasm sau sint atrase de femei. Perturbarile sexuale nu le fac mai vulnerabile.

  3. Imi aduc aminte ca as fi citit undeva ca la intrebarea, Oare ce vrea femeia? Freud ar fi facut referire la faptul ca in inconstientul femeile este mai greu de patruns decat la barbati, adica ele opun o mai mare rezistenta.

    Nu prea mai este iubit de femei. Feminismul si-a pus amprenta peste tot.

Propune un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.