Age sau edge – explicaţia unui act ratat

Mulţumim lui G. din Bucureşti pentru acest model de analiză foarte bine condusă. Nu-i publicăm datele personale pentru că nu şi-a dorit asta. Titlu articolului îmi aparţine (Ioan Ionuţ).

Age sau edge – explicaţia unui act ratat

Doream să traduc în engleză expresia “a trecut de vîrsta adolescenţei” şi în loc the “age” (vîrstă) am scris “edge”. „Edge” înseamnă „prag”, „limită” şi are evident alt sens. De unde mi-a venit „edge”?

Cu cîteva ore înainte, căutînd pe Google filmele SF cele mai bune am dat peste Edge of Tomorrow. Din trailer nu am înţeles prea multe decît că e un film cu înfruntarea cu alieni. Actor este Tom Cruise pe care l-am văzut într-un alt film SF Războiul lumilor.

Dar „prag” şi „mîine” îmi sugerează altceva. Mai precis, trecerea din viaţa asta în cealaltă despre care nu avem decît o imagine vagă deoarece nimeni nu s-a întors de acolo să ne spună cum şi mai ales ce e. Eu cred că este o creaţie a minţii noastre în care vom locui o vreme, nu ştiu dacă eternitatea, înclin să cred că o perioadă limitată, ca şi aici pe pămînt. Mă fascinează acest subiect.

Dar ce e cu confruntarea cu alienii? Un alt film care a făcut epocă şi pe care pe mine m-a convins de valoarea regizorului Ridley Scott: Alien. Şi revenind la oile noastre, e vorba de tema care m-a atras dintotdeauna: confruntarea spaţială între specii. Îmi plac în special filmele SF care ne plasează în necunoscut şi ne obligă să găsim soluţii la probleme insolubile.

Realitatea e că viaţa mea de azi are foarte mult previzibil şi rutină. Nimic nou sub soare, aş repeta şi eu după autorul biblic. Ori lucrul acesta mă face să pierd gustul viaţii şi, cumva, să mă alienez de mine însumi.

Nu neg că acest act ratat are şi o altă explicaţie, conduce şi la o altă concluzie (care nu o neagă ci o completează pe aceasta). Discreţia mă face să mă opresc aici.

Nevoia de nou, de imprevizibil, este fără îndoială o cerinţă a umanului prin ceea ce s-a numit epistemofilie – iubirea de cunoaştere. Lumea noastră nu este însă pregătită pentru nou şi neştiut. Ea este extrem de conservatoare – da, chiar şi lumea de azi – şi, deci, previzibilă.

Propune un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.