Orice român ar face la fel

Lupta politica
Sursa wsj.com

“Noaptea cuţitelor lungi în PSD” titrează o sursă online de ştiri. Aluzie la cex-ul din noaptea trecută la nici două zile de la pierderea alegerilor prezidenţiale. Expresia “Noaptea…” sugerează o bătălie pe viaţă şi pe moarte cu aluzie la un fapt istoric.

Totuşi comparaţia este deplasată. Chiar dacă s-au dat lupte, nu a murit nimeni. Cîteva demisii la vîrf (Dăncilă şi o parte din prim-vice), înlocuirea preşedintelui PSD şi atît. Repet, nu a murit nimeni.

Atunci, la ce bun să compari acest eveniment banal cu altul cu ecouri istorice?

La fel se procedează şi cu maimarii politici PSD în teritoriu atunci cînd sunt numiţi de presă baroni locali. În realitate, baronii sunt persoane de sînge nobil sau înnobilate. Odinioară aveau puteri sporite faţă de mase şi-şi exercitau drepturile în deplină legitimitate. Baronii de azi, impropriu numiţi astfel , capătă totuşi o legitimitate fără reproş atunci cînd domnesc despotic asupra unei părţi de ţară (judeţ, localitate, sector al capitalei etc.) tocmai prin faptul asimilării cu adevăraţii baroni.

În ambele cazuri citate, expresii consacrate introduc sentimentul de legitimitate – în primul caz, istorică, în al doilea, de rang şi drept.

Se acreditează astfel inversul a ce s-a dorit să se spună: lupta politică în cex, moral discutabilă, este astfel explicabilă/admisibilă prin antecedentele ei istorice, în timp ce abaterile etico-morale, chiar penale, ale liderilor unui partid sunt admise ca drepturi elitiste. Toate aceste fapte distorsionate devin cît se poate de normale şi justificate printr-o manevră de exprimare tare dragă presei.

Toate aceste lucruri sugerează un singur fapt: românul este admirator pasiv al „greilor” care fac viaţa politică. Indiferent de mijloacele şi scopurile urmărite, aceste personaje sînt obiecte ale admiraţiei. În fond, orice român, dacă ar avea şansa, ar proceda la fel! Iată de ce sunt ele legitimate.

2 gânduri despre „Orice român ar face la fel

 1. Comparatia este clar deplasata. Nimeni nu a fost asasinat cum s-a intamplat pe vremea lui Hitler.
  Pe de alta parte, cred ca cei care au ales titlul s-au gandit la faptul ca un mare sef din partid urmeaza sa cada sau partidul va fi practic anihilat de PNL sau Iohannis.

  Nu vad nimic exagerat in „orice roman ar face la fel”.
  Nu toti cei care au votat cu Iohannis sint necoruptibili. In fond, multi voteaza fiind manipulati de media, facebook.
  Sa vedem ce mare branza va face PNL-ul cu Bogdan de la „Realitatea” in frunte.

  A fost ales din nou celebrul „raul cel mai mic”. Personal sint multumit de rezultat insa am foarte mici sperante..

  Analiza titlului e subtilu si greu de inteles. Multi se gandesc ca infrangerea lui PSD e chipurile egala cu acel fapt istoric, dar asa cum dvs ati remarcat s-au „impins” in spatele acestui titlu minusurile unei politici stricate.

Propune un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.