Un act ratat cu o seringă şi sinucidere

Cei care ştiu ce înseamnă un act ratat şi care e importanţa lui în practica analitică vor aprecia acest articol. E vorba de un act ratat mai puţin obişnuit în care e vorba de o seringă şi de sinucidere. Mi-a fost relatat de un domn care semna PowerWill, care l-a şi comentat mărturisind că este un imens fan al psihanalizei freudiene!!! Nu fac decît să reproduc mpovestea lui cu propriile lui cuvinte pe care le-am mai periat puţin.

Veneam spre casă cu gîndul la a trece pe la farmacie ca să cumpăr o seringă de unică folosinţă. Îmi trebuia pentru a injecta substanţă într-un mecanism.

M-am suprins însă gîndindu-mă la o seringă de ultimă folosinţă. Deci am înlocuit fără să vreau UNICĂ cu ULTIMĂ. Aparent nu există nimic comun între aceste două cuvinte, dar asociaţiile pe care le-am făcut imediat în minte mi-au revelat sensul erorii mele.

E vorba de un amic care are o relaţie tensionată cu prietena lui. Nu dau detalii ca să menajez persoana. Spun doar că această relaţie tensionată include multe aspecte care merg pînă la sacrificii importante făcute de amicul meu pentru a sta împreună cu prietena pe care susţine că o iubeşte tare mult. 

Nu cu mult înainte de mica mea eroare el mi-a cerut sfatul la modul ce e de făcut? Adică doreşte să rămînă mai departe cu respectiva dar nu ştie cum să rispească tensiunea ca să instaureze o relaţie de calm şi înţelegere. Mai mult ca sigur că mi-a trecut prin minte ceva la genul: tot ce poţi face în condiţiile date e să te sinucizi. Desigur o „soluţie” inacceptabilă dar ea calchiază formula reluată şi de Nietzsche, a lui Silen, care răspunde în termeni la fel de duri la dorinţa regelui de a afla ce e mai prielnic pentru om: să nu se fi născut, să moară imediat!

Cam pe aici era şi „soluţia” pe care i-aş fi propus-o şi eu, poate, amicului meu, dacă aş fi fost corect şi mai puţin uman…

Actual meu ratat, eroarea respectivă, era expresia acestui gînd pe care nu l-am pronunţat: o injecţie letală.

Dar de ce injecţie şi nu altă manieră de a-ţi pune capăt zilelor? Statistica ne spune că cel mai des e preferată spînzurarea. Cred că aş merge prea departe dacă aş continua şirul gîndurilor mele. 


Dacă nu ştii ce sînt actele ratate te invit să citeşti secţiunea de pe site la adresa https://www.psihanaliza.org/actele_ratate.html.

 

4 gânduri despre „Un act ratat cu o seringă şi sinucidere

 1. Actele ratate sint intotdeauna interesante de analizat.

  De ce oare autorul actului ratat ii doreste inconstient moartea prietenului si nu iubitei prietenului? Pe cine salveaza el de fapt?
  Sa fie vreo legatura intre el si iubita prietenului? Nu stim..

   1. Daca am inteles corect, el i-ar fi propus amicului ca solutie o injectie letala. De aici am inteles ca ii doreste moartea.

    Ok, asta este o solutie, nu o dorinta de moarte, dar e totusi o solutie mortala..

Propune un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.