Semnificaţiile unor sloganuri electorale

România merită mai mult se afirmă într-un slogan electoral lansat public de PSD. Ai cumva impresia că se referă la poziţia noastră în UE? Dacă da, atunci trebuie să recunoşti că această afirmaţie nu are temei. Dovada că România primeşte suficient din partea UE este actuala noastră implicare oficială în conducerea UE. Dacă eram trataţi cu indiferenţă, fără respect, nu am fi primit această onoare. Personal, chiar m-am mirat că în ciuda abaterilor noastre repetate de la normele UE şi a discursurilor contra (!) am fost totuşi acceptaţi în această poziţie.

Dacă sloganul nu se referă la politica externă, atunci trebuie interpretat altfel. Da, România merită mai mult în zona internă: guvern responsabil, servicii ireproşabile, învăţămînt, sănătate, respect faţă de toţi cetăţenii şi, nu în ultimul rînd, combaterea fermă a corupţiei care, la noi, este un mod de a trăi. Toate astea sînt cu minus în faţă şi nu insist pentru că este prea evident.

Un alt slogan, lansat tot de PSD, spune aşa: Patrioţi în Europa.

Asta este într-adevăr o idee bizară. UE este o alcătuire de state care practic devin un singur stat şi prin urmare nu se poate marşa pe ideea de patriotism local, pentru simplul fapt că nu mai este actuală. Patriotismul local a făcut istorie în anii dinaintea unificării Europei, şi este de înţeles de ce. Nu-i văd însă astăzi utilitatea în afara de a provoca vechi resentimente în populaţia incultă, care să conducă, evident, la un vot pro.

Practicile politicii electorale de acest gen vor continua probabil ani, poate zeci de ani sau, în situaţia în care România va ieşi din UE, după modelul Angliei, se vor eterniza.

Ştiu că vei zice ceva la genul: asta e soarta alegerilor; politicile electorale sunt cele de manipulare a sentimentelor care au vegetat o vreme şi acum sunt stîrnite să iasă la iveală. Aceste resentimente determină majoritatea electoratului să meargă la urne şi să voteze. Lucrurile stau aşa pentru că aşa e normal.

Această “normalitate” ar trebui să ne sperie, însă, pentru că nu lasă loc evoluţiei. Să explic succint: dacă ştiu şi admit că politicianul este un ins fără scrupule, atunci m-am împăcat cu situaţia şi nu fac nimic să o modific. Răul nu mai pare rău, anomalia nu mai e anomalie, iar autoamăgirea poate duce şi la situaţii disperate cînd în lipsa oamenilor sinceri din sfera puterii să ne culcăm pe o ureche, să-i lăsăm să facă ce vor, ca să constatăm într-o zi că ne-am întors în comunism sau o specie asezonată a lui, şi suntem conduşi de partidul unic.

Nu trebuie să ne împăcăm cu răul. Chiar dacă este generalizat. Nu trebuie să credem că el este inevitabil sau că dispare de la sine. Nu trebuie să sperăm la mai bine decît dacă contribuim la acest mai bine. Dacă nu, atunci vom suporta consecinţele şi nu vom avea nici minora compensaţie de a ne plînge, acasă sau public, de realitatea sumbră. Psihologic vorbind, o asemenea situaţie este toxică, în sensul că ne capturează într-un cerc vicios care nu mai are ieşire decît printr-o catastrofă. Istoria e plină de catastrofe!

4 gânduri despre „Semnificaţiile unor sloganuri electorale

 1. Daca s-ar fi analizat si sloganuri din opozitie, ati fi fost ceva mai credibili. Asa, va suspectez de alte….sloganuri.Oricum analiza e slabuta. Nu sunt psd si nici nu merg la vot, Pur si simplu, deschid ochii. Asadar, la revedere.

  1. Nu l-am ales pentru ca tin cu opozitia. Pur si simplu era cam peste tot, in ochii mei, si suna tare prost si infantil.
   Pe de alta parte, de ce sa ne mire ca am ales un slogan psd? In fond, ei sint la putere si fac majoritatea stirilor. E limpede pentru oricine nu are parti pris ca analiza unui caz care atrage interesul media si nu numai este mai interesanta.
   Sa ma explic altfel: daca spun despre Madonna ca falseaza live nu inseamna ca tin cu alta diva ci pur si simplu ca falseaza si ca M. face stirile momentului.
   In fine, nu-i totul sa deschizi ochii, mai trebuie sa si intelegi ce vezi.

 2. Nimic nou sub soare. ma intreb totusi ce ar crede prietenii nostri morti la revolutie despre politicienii de azi? Incercam un raspuns? Sau mai bine nu.

  1. E usor de banuit ce. In lumea ceausista politica nu era show si nici nu era atit de corupta. Deci e cel mai probabil ca sarmanii oameni sa fie fost socati vazind ce se intimpla azi cu „politicienii”.

Propune un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.