Este utila democratia?

Este utila democratia, in sensul in care ne poate aduce prosperitate si confort social? Dupa experienta romaneasca de dupa ’89 raspunsul ar putea fi negativ. In fapt, exista doua categorii de oameni care discuta pe acest subiect: formalistii, care cred orbeste in lucruri considerate benefice chiar daca nu au efectul scontat (de obicei, cei cu studii in zona politicului); imitatorii care zic intotdeauna da pentru ca nu au o opinie personala. (Lipsesc, evident, pragmaticii care sa vina cu date si sondaje).

Dincolo de aceste doua categorii care iau cuvintul se afla masa de oameni anonimi care nu cred nimic sau se simt nostalgici (nostalgicii comunismului, cum sint ei botezati de apostolii politicii corecte). Acestia din urma suporta din plin efectele experimentelor politice.

Despre da sau nu, democratie, citeste editorialul din aceasta luna: http://www.psihanaliza.org/2019_1.html

Reclame

8 gânduri despre „Este utila democratia?

 1. Imi amintesc de un fapt simptomatic pentru apostolii democratiei noi. Un fost prezentator de buletin meteo la tv declara ca cei care militeaza pentru respingerea proiectului BOR de a amplasa catedrala in parcul Carol sint nostalgicii comunismului. Si eu am susbscris atunci la respingerea acestui proiect si am fost scandalizat de acest atac public. Nu am fost niciodata comunist si nu sint nici socialist. Dar ce m-a deranjat atunci a fost mai ales ca nu puteam sa-mi exprim si eu opinia, dreptul la replica cum se mai spune. Era cit se poate de evident ca „misiunea” realizatorului tv era de a-i intimida pe cei care nu gindesc conform cu trendul impus de o politica absolut corecta.

  1. Mai hazliu (daca nu tragic) e cind noii apostoli ai democratiei au fost comunisti sadea. Iar faptul ca un prezentator de meteo la tv e pus sa atace, deloc democratic, optiunea unora, spune multe despre cum faci cariera in tv.

 2. Formalistii sint aici de cind lumea. Citeste ce scriau prin presa vremii in urma cu 100 de ani si vei vedea ca e o boala veche la noi. Desigur toti erau minati de intentii bune, patrioti, iubitori de tara, progresisti… Optimismul mergea pina la absurd desi era cit se poate de evident ca reformele politice nu aveau niciun suport real in viata publica.

 3. Nu am trait inainte de 89 ce observ in documentare regimurile totalitariste au fost groaznice, cel putin asa lasa sa se inteleaga.Probabil ca o fi propaganda democratica..

  In al doilea rand, nu am auzit pe nimeni sa puna in discutie totalitarismul vs democratia, cea din urma intotdeauna este castigatoare.

  Oameni care in Romania sint considerati intelectuali urasc din strafundurile inimii pe comunistii securisti ai lui Ceausescu.

  Oricum trebuie sa observam ca in fiecare tara democratia nu e la fel, in Romania lui Dragnea de exemplu, democratia este pe butuci.

  1. Articolul este despre utilitatea democratiei sau a sistemului politic dominant. Practic din dec. 89 s-au facut mici pasi spre democratia reala, occidentala. Sau, spus altfel, noi mimam doar democratia reala. Si atunci te poti intreba pe buna dreptate daca nu cumva democratia nu este pentru noi o incercare mai mut teoretica, fara ecou in practica, in viata reala. Optimistii cred ca lucrurile se vor indrepta. Sa nu uitam de declaratia socanta a unui fost personaj de frunte in vechiul regim care si-a gasit locul si in noul, Silviu Brucan, care vorbea ceva despre vreo 20 de ani cit le-ar trebui romanilor ca sa invete democratia. Au trecut 20 de ani si care e bilantul?

   1. Putem sa ne intrebam daca Romania si-a dorit intr-adevar sa treaca la democratie sau i-a fost „impus” de catre puterile mai mari..

    Multi batrani mi-au spus ca dupa acesti 20 ani trati in „democratie” ar prefera sa se intoarca inapoi in comunism, deoarece atunci Romania avea fabrici si uzine, locuri de munca.

    1. Asa cum am zis sint doua categorii de romani:formalistii si imitatorii. Astia si-au dorit sa intre in EU si toate celelalte. Masa populatiei o vreme a mers contra, apoi s-a orientat dupa ce parea ca aduce mai mult profit. Acum e dezorientata si indiferenta (un mare defect al romanilor dintotdeauna).

Propune un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.