Prima pagină > Psihanaliza: definiţii > Despre cauzele viselor

Despre cauzele viselor

Editorialul de luna asta se ocupă de opinia impărtăşită de mulţi cum că sexualitatea nu mai joacă un rol important în formarea viselor. Ni s-a părut interesant să abordăm acest subiect deoarece omul modern îşi imaginează că l-a depăşit pe predecesorul său, să-i zicem tradiţional, şi pe planul vieţii psihofizice nu numai lîn domenii ca tehnologie, comunicaţii, cultura divertismentului etc. Lucrul nu este deloc adevărat şi am demonstrat de ce, deşi nu am adus toate argumentele ca de pildă: dispariţia interesului pentru femeie la bărbaţi, desensibilizarea la stimuli erotici – evident, ca efecte ale obisnuirii cu stimulii sau perenitatea complexului Oedip. Ne place să credem că ne-am emancipat şi în sectorul sexualităţii deşi nu este deloc aşa.

Editorialul se poate citi la pagina: http://www.psihanaliza.org/editorial.html

Reclame
  1. 22 septembrie 2016 la 12:42

    Sunt la moda abordarile cognitiviste, cum e teoria interpretarii viselor lui Calvin Hall, care sustine ca visele nu ascund nimic, nu au continut manifest ca in teoriile lui Freud. Plus ca intr-adevar, auzim de multe ori ca nu mai sunt problemele din trecut legate de sexualitate din cauza lipsei informatiei, discutiilor, unele reguli sunt mai lejere, de exemplu daca nu esti casatorit cu o persoana poti lua camera impreuna la un hotel pentru o vacanta, ceea ce nu se putea in trecut, si cu toate acestea… nu e chiar asa. Comparam epoca lui Freud cu a noastra, vedem unele relaxari, libertati, si raman oricum unele tabuuri dar nu le observam ca exista la o prima vedere: „În realitatea, azi nu ne refulăm mai puţin dorinţele sexuale. Dovada este că incestul nu s-a legalizat, nici pedofilia sau atracţia pentru persoanele fără discernămînt. Să mai amintim şi faptul că prezenţi în sala de cinema unde se proiectează filme erotice spectatorii nu trec la fapt, cum s-ar putea crede şi ar fi de înţeles.” In timp ce observam la minoritati unele porniri mai violente: fara intentia de a fi rasisti, vedem cum negrii de ex. sunt mai violenti fata de animale, nu au compasiunea fata de ele pe care o au albii in general, ne putem gandi si la atacurile teroriste etc. care in civilizatia europeana nu mai au loc.
    Editorialul ne arata ca nu trebuie sa fim superficiali in a analiza sexualitatea in vis, care de multe ori e refulata la nivel personal, care nu e legat de nivelul atins de epoca in care traim. E un aspect al vietii trait personal, cultura ne poate forma pana la un punct.

  1. No trackbacks yet.

Propune un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: