Religia în şcoli

Un articol scurt despre utilitatea religiei în şcoli va fi publicat pe site-ul de psihanliză (rubrica editorial pe luna martie). Este curios ca oamenii au multe de discutat despre DNA şi peripeţiile celor mulţi acuzaţi de corupţie, dar aproape nimic nu se vorbeşte despre un subiect atît de important: religia în şcoli. Pe vremea mea nu se studia religia în şcoli. Era de neconceput aşa ceva. Sincer să spun nici nu am simţit nevoia de religie. Dacă m-a interesat religia a fost pe cont propriu, şi nu religia de masă cum e creştinismul ortodox, ci religia ca experienţă mistică (interioară) care ţinteşte la alte orizonturi dacît vaga promisiune a unei Mîntuiri incerte din bisericile parohiale.

Totuşi acum trăim într-un alt gen de societate în care religia poate să aibă o importanţă vitală la formarea individului pornind de la primele lecţii de ce este religia din primele clase primare. Este foarte important să ştim dacă religia introdusă în şcoli ar fi un factor benefic sau unul de inhibarea a formării individului. Pentru că ea, excluzînd factorul moral important, propune o serie de concepte şi idei care se opun celor lansate de societăţile moderne democratice cu accentul pus pe libertatea conştiinţei şi liber arbitru.

4 gânduri despre „Religia în şcoli

  1. Religia face parte din orice cultura si pana la urma nu poate fi evitata. Ne insoteste prin momente din viata si daca nu suntem religiosi: la botez, nunta, inmormantare, nu avem ce face, privim poate deoparte cu respect daca nu suntem religiosi. In cursul istoriei religia a avut un rol important, acela de a crea un sentiment al comunitatii, a dus la alfabetizare, si chiar si pana azi ofera un raspuns unor intrebari la care stiinta nu a gasit raspuns, celor legate de viata de apoi. Sigur ca ar trebui delimitata religia ca spiritualitate de fenomenul religiozitate, cuprinzand institutiile. Nu stiu cum anume urmeaza sa fie predata religia in scoli. E normal sa existe o curiozitate pentru aceasta materie pentru ca pana la urma asta e lumea in care traim, despre asta se vorbeste, despre tot felul de traditii care insotesc sarbatorile chiar daca noi nu le-am urmat sau nu le vom urma. Eu am studiat foarte putin timp religia in scoala, au fost cateva ore cu povesti din biblie tinute de studenti. Pana prin clasa a 4-a cand au fost tinute cele cateva ore cu intreruperi pentru mine nu a existat religie. Nu stiu daca au neaparat un impact, depinde si de educatia fiecaruia. Am auzit la un moment dat propunerea sa se studieze in scoli istoria religiilor – ar fi o solutie.

    1. Fara indoiala ca impactul religiei depinde de educatie. Una e daca esti invatat de mic ca exista un Dumnezeu care stapineste peste tot si cu care trebuie sa te reconciliezi si alta sa stii ca totul e materiei, determinism, evolutia speciilor, constiinta libera etc. Sint doua maniere radical diferite de a pune problemele. Din prima rezulta o ordine a lumii prestabilita de la care nu trebuie sa te abati; din a doua, o ordine care se creaza azi, in fiecare clipa, si care nu mai seamana cu cea de ieri. Aceasta ordine noua poate merge si chiar merge pina la negarea celei prestabilite.

      Nu cred in istoria religiilor care este o materie indoielnica si prea mult la cheremul interpretarii subiective a istoricului. Si in fond ce sa inveti din istoria religiilor? Cred in povestirile biblice care trebuie insa introduse in manera in care dupa slujba preotii parohi adapteaza pericopa zilei si amplifica mesajul totodata actalizindu-l in predica lor. Dar pentru asta e nevoie de specialisti si ma tem ca biserica ortodoxa nu are destui sau deloc.

  2. Nu, acuma pe la TV se discuta intens cum ar dori Udrea sa arate celula de detentie, poate isi va construi si o piscina prin parnaie, de ce ?!

    1. Televiziunile sint interesate de birfa pentru ca face audienta si aduce bani din reclame. Religia nu este un subiect pentru masele largi si, desigur, foarte putini se (mai) pricep la asa ceva.

Propune un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.