Religiozitate la români

Cîteva impresii despre religiozitatea românilor după serbarea Paştelui:

1. Românii vin să ia lumină în noaptea serbării Paştelui fără a se sinchisi de semnificaţie acestui ritual, fără a participa la slujbă. Tinerii vin cu cîteva minute înainte de miezul nopţii şi pleacă imediat, sau vin la puţin după miezul nopţii pentru a evita aglomeraţia. Sensul este desigur divertismentul: e ca un joc la care te antrenezi din distracţie dar nu durează mult.

2. Persoanele credincioase care au participat la slujbe în diferite etape ale perioadei postului mare declară că au venit pentru Fecioara Maria sau pentru cutare sfînt etc. Ele nu au deloc sentimentul că vin penru ele, pentru mîntuirea personală, pentru viaţa veşnică. Astfel ai impresia că se vine la biserica aşa cum se merge la parastas, pentru a omagia memoria cuiva plecat dintre vii.

3. Pentru ce se roagă credincioşii? Am urmarit mai multe sondaje şi am aflat că ei se roagă pentru sănătate, prosperitate, copii etc. Niciun cuvînt despre mîntuire, salvare, înviere, rai etc. Astfel că raţiunea de a fi a religiei creştine nu mai este unirea cu divinul şi mîntuirea, adică salvarea de la moarte şi viaţa veşnică. Pentru români religia este funcţională şi eficace în măsura în care le oferă ceea ce le lipseşte în viaţa de zi cu zi. Ea nu are semnificaţie soteriologică.

Concluzie: se vine la biserică pentru divertisment (în general tinerii) sau pentru eficacitate: oferta de sănătate, prosperitate, viaţă lungă etc. Impresia creştinului obişnuit este că trebuie să primească ceva, că e meritul lui, că el participă la biserică în folosul sfinţilor şi părinţilor.

Propune un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.