Prima pagină > Psihanaliza: definiţii > Ce este psihanaliza

Ce este psihanaliza

Reproduc aici ce am scris pe un blog de psihanaliză, în sept. 2009. Am regăsit întîmplător acest pasaj care mi se pare util pentru cei care încearcă să inţeleagă ce este şi de ce este psihanaliza.

Psihanaliza s-a dezvoltat in climatul clinic si nu este in primul rind o metoda de investigare. Ea a pornit de la descoperirile dr Breuer care au fost comunicate lui Freud si exploatate de acesta. Breuer lucra cu o pacienta isterica Ana O. pe care o trata prin abreactie. De la abreactie se ajunge ulterior la asociatiile libere si la interpretare. Daca nu tinem cont de acest parcurs nu intelegem ce este de fapt psihanaliza.

Exista la ora actuala o puternica tendinta, mai ales la noi (Romania), de a ignora/nega functia terapeutica a psihanalizei, de a o transforma in simplu exercitiu filozofic (vezi cam tot ce se intimpla in asociatia romana sub influenta profesorului de filozofie Zamfirescu care si-a anexat si psihanaliza). Una din explicatii este dificultatea de a practica psihanaliza fara o pregatire temeinica (autoanaliza) care nu se poate incheia mai devreme de 35-40 ani. La noi nu exista analiza didactica decit la nivel formal, cam cum se intimpla cu scolile de vara de formare. Asta explica de ce persoane cu virste pina in 30 afirma ca au pregatire in psihanaliza (printre altele) desi sint absolut straine de aceasta disciplina. Deci, atentie la ce cititi si ce ascultati!

Reclame
 1. Beatles
  9 noiembrie 2010 la 13:43

  Utila informatia. Psihanaliza e atat de interesanta incat lucruri aparent banale din viata ta
  sunt justificari ale unor mecanisme complexe din subconstientul tau.

  • 9 noiembrie 2010 la 14:33

   Da, e uimitor. Freud începea mai mereu cu vorbele: fapte aparent banale din viaţa noastră se revelează a fi indicaţii terapeutice. Dar chiar şi în afara terapiei uitările de nume şi cuvinte, lapsusurile şi actele simtpomatice pe care le producem cu toţii devin semnificative, adică au sens. Puţini au realizat revoluţia adusă de Freud în acest domeniul al, aparent, hazardului. Practic el a desfiinţat hazardul, liberul albitru şi acest lucru este fărtă precedent. Analizele lui rămîn pertinente şi, ce e mai interesant, ele pot fi comise de oricine chiar dacă nu are „pregătire”.

   • Beatles
    9 noiembrie 2010 la 15:15

    Da exact , bine zis a desfiintat hazardul desi el este adeptul intamplarii. Nu stiu cine poate sa nu realizeze ceea ce a facut Freud. Eu sunt un amator ,la inceputul unui drum lung spre psihanaliza, dar deja am descoperit un caz de act ratat. Ceea ce am spus mai sus seamana mult cu ce spune Freud. Dar eu nu stiam, nu constientizam asta, desi sun convins ca am citit o, am retinut o probabil mi a placut mult si as fi vrut sa o simt eu si mi am insusit o, uitand complet voluntar inconstient autorul. 🙂

    • 9 noiembrie 2010 la 15:21

     Niciodată nu a fost Freud adeptul întîmplării. Psihologia sa se bazează exclusiv pe determinism. El repetă mereu că faptele noastre psihice au cauze chiar dacă nu sîntem conştienţi de ele. De altfel, psihanaliza fără determinism nu ar fi mai mult decît o religie minoră.

 2. Beatles
  9 noiembrie 2010 la 16:30

  Probabil m am grabit sa l cataloghez mai mult datorita celebrului sau citat < Ne place să uităm că, de fapt, totul în viaţa noastră este rodul întâmplării, începând chiar cu întâlnirea spermatozoidului cu ovulul< . Dar sunt insule de paradox in oricine. Stii cu siguranta ca determinismul orienteaza si justifica psihanaliza, dar totusi ,ca in orice dealtfel ,randomul poate interveni , si crea propiul sau joc mai putin descifrabil, asta fara a invalida lantul determinismului .Dar sigur randomul acela o sa l justifici apoi mai tarziu tot prin determinism, dar altul va aparea apoi. Intamplarea e o scuza. dar cu siguranta uneori ne convine, cel putin pentru moment, sensul ei.

  • 9 noiembrie 2010 la 16:54

   A, da. În viaţă sînt aparent lucruri care par dictate de hazard. Analiza însă arată că alegerea nevrozei nu este întîmplătoare. Nici întîlnirea persoanelor cu acelaşi profil – vezi nevroza de destin. Sentimentul că ni se întîmplă mereu aceleaşi lucruri. Divorţăm, ca să dau un exemplu, şi ne recăsătorim cu o femeie identică aproape cu prima. Oamenii sînt intrigaţi de ce se întîmplă aşa. Freud explică: pulsiunile repetă, reactualizează. Nimic nu e nou sub soare spune Freud, poate repetînd un pasaj celebru din Vechiul Testament. Ceva se repetă şi o face după nişte reguli precise. Ideea era însă că la nivel intrapsihic totul este determinat. Altfel nu am putea practica analiza.

 3. Ina
  13 decembrie 2010 la 2:11

  De ce nu se poate incheia autoanaliza mai devreme de 35 de ani?

 4. 13 decembrie 2010 la 7:23

  „Una din explicatii este dificultatea de a practica psihanaliza fara o pregatire temeinica (autoanaliza) care nu se poate incheia mai devreme de 35-40 ani.”

  Pregatirea temeinica include autoanaliza si nu se limiteaza la ea. In realitate, ca sa acumulezi suficient in acest sehns iti trebuie mult timp. Astfel ca cineva care sustine ca practica psihanaliza la 25 de ani nu este credibil.

 5. Meschinul Radios
  12 martie 2011 la 17:12

  Atunci e practic imposibil sa devii psihanalist. daca un ins trebuie sa astepte zeci de ani ca sa stie e pratic imposibil sa o faca. Ca meserie trebuie sa incepi sa faci ceva, sa cistigi bani. Ce gindeste unul care vrea la 20 de ani dupa ce a terminat afcultatea sa faca ceva? Ii spunem ca ii mai trebuie inca 10 ani ? Dupa aia sa faca ceva pentru bani. Probabil ca treptat psihanlistii diuspar pentru ca nu au sansa sa inceapa munca la virsta la care trebuie sa cistige.

  • 13 martie 2011 la 6:48

   Poti dupa 24-25 de ani sa incepi timid practica sub supervizarea cuiva cu exeperienta dar cred ca virsta nu este cea care trebuie. E nevoie de maturitate, de stapinire de sine care se cistiga in timp.

 1. No trackbacks yet.

Propune un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: